Informatief

1. Bandages, waarom niet?

Lees artikel
Bandages…ik zie ze nog heel veel. De grootste reden om ze te gebruiken is dat het er erg chique uitziet, je hebt ze in allerlei fancy kleuren, wat heel mooi kan matchen bij je dekje en shirt. Toch ben ik absoluut geen voorstander van het gebruik van bandages. Maar waarom dan niet?

1. Het weefsel en huid bij de benen is erg dun, en dit is met een reden zo. Door de grote krachten die op de pezen komen tijdens beweging, komt er veel warmte vrij (energie die overblijft wordt omgezet in warmte). Deze warmte kan goed weg doordat het weefsel en de huid zo dun is. Maar zodra je dit gaat bandageren kan de warmte niet goed weg. Te hoog oplopende temperatuur kan schade aan de pezen geven. Deze schade hoeft niet direct te leiden tot problemen, maar op microniveau ontstaat er wel schade. Als dit keer op keer gebeurt ontstaan er meer en meer zwakke plekken in de pezen en wordt je risico op een blessure dus groter. Ik hoorde een mooi voorbeeld wanneer mensen aangeven dat ze al jaren zonder problemen bandages gebruiken, namelijk: het net is als roken. We weten allemaal heus wel dat het slecht is, maar toch blijven sommigen het doen. En nee…niet iedereen gaat er dood aan, dus ook je paard zal niet altijd peesblessures krijgen door de bandages. Maar je wilt het risico dat het gebeurt toch zeker wel minimaliseren?

2. Bandages geven constante druk. Dit is voor een gezond werkend lymfesysteem niet bevorderlijk. Het wordt er zogezegd ‘lui’ van. Wanneer je dus vaak bandageert heb je kans dat je schade toebrengt aan het lymfesysteem en dat je paard dus veel sneller vol-lopende benen heeft. Als het lymfesysteem dus goed werkt: vooral niets aan doen! (Als je paard al een slecht functionerend lymfesysteem heeft, is het natuurlijk anders. Dan zijn er compressie-sokken en andere oplossingen die kunnen helpen.)

3. Nogmaals de constante druk, en dan in relatie met fascia: Fascia reageert ook op druk, en het zorgt voor de verbinding van het hele lichaam. Fascia bevat namelijk ontzettend veel zenuwuiteinden waarmee constant informatie wordt doorgegeven aan de hersenen. Dit is voornamelijk informatie over ‘het lichaam in de ruimte’ ofwel proprioreceptie, maar ook pijn. Pijn wordt voornamelijk gevoeld in de fascia, en niet in de spieren (daar zitten namelijk veel minder zenuwuiteinden). De zenuwen in fascia reageren op wisseling in druk, temperatuur, rek, trilling en dreigende schade aan het lichaam. Je kunt dus al nagaan dat de bandages invloed hebben want het verandert de normale druk, verhoogt de temperatuur, etc. Wanneer het fascia als reactie dikker en/of stugger wordt, kan dat leiden tot een verminderde doorbloeding, slechtere lymfestroom, verminderde impulsgeleiding van zenuwen, etc.

Drie redenen dus voor mij om géén bandages te gebruiken. Maar wat als je toch de pezen wil beschermen? Bijvoorbeeld bij springen of eventing, of een dressuurpaard dat nog totaal uit balans loopt, waar de kans veel groter is dat een paard zichzelf aantikt en de schade dan veel groter is. Het is naar mijn inzicht dan het beste om goede beenbeschermers te gebruiken (die beschermen overigens ook vaak beter dan bandages) waarbij de koeling zo optimaal mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk om ze zo kort mogelijk om te houden, dus direct na je training/crossronde, zodra ze niet meer nodig zijn, eraf halen.