Kinesio-Taping

Wat is Kinesio-taping en hoe werkt het?

Stukje geschiedenis:
De basis van tapen ligt in de jaren ’70 in Azië. Vanuit de principes van chiropractie, fysiotherapie ontstond aanleiding tot het ontwikkelen van een nieuwe methode met de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of herstellen.
Hierbij wordt er vanuit gegaan dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook voor een goede bloed- en lymfecirculatie, lichaamstemperatuur, etc.

Men heeft toen elastische tape ontwikkeld die spierfuncties kon ondersteunen zonder de beweging te beperken. Dit activeert het lichaamseigen herstelproces. Eerst is dit bij mensen toegepast, maar er bleek dat de toepassing veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren, en dat dit ook bij dieren mogelijk was. Taping wordt nu steeds meer gedaan bij (kortharige)honden en paarden.

Principe en effecten:
Het tape is rekbaar, en daar wordt gebruik van gemaakt. De huid wordt op rek gebracht bij het aanbrengen van de tape, door spieren en gewrichten van positie te veranderen. Wanneer daarna weer de ontspannen houding wordt aangenomen, zorgt de elasticiteit van de tape dat de huid wordt opgetild. Dit zorgt voor meer ruimte en vervolgens is het effect:
– Pijndemping door drukvermindering op nocireceptoren
– Stimulatie van bloed- en Lymfecirculatie
– Verbeteren van de spierfunctie door spiertonus regulatie
– Beinvloeding van de fasciaketens
– Ondersteunen van de gewrichtsfunctie (stabiliteit en beweging ondersteunen)

Tevens zorgt het tape er voor dat een paard (of mens) bewust wordt van zijn lichaam, doordat bij beweging de rek van de tape voelbaar is (en dus bepaalde prikkels geeft). Je kunt spieren ontspannen of aanspannen door de tape.

Enkele eigenschappen van de tape:
De tape is van katoen, en heeft een anti-allergene lijmlaag. De lijmlaag is aangebracht in een patroon voor optimale ventilatie, zodat het onder de lijm niet gaat broeien/zweten.
Door de vergelijkbare rekbaarheid van de tape en de huid, voelt de tape als een 2e huid.

spierblessure (pijnlijke harde plek)

Deel rug ontspannen


Wanneer kan je tape gebruiken?
Tapen kan je met verschillende technieken en met verschillende redenen.
Hieronder een paar voorbeelden van toepassingen:
– Je kunt tape gebruiken om een litteken te verzachten (het fascia weefsel beïnvloeden)
– Je kunt tape gebruiken voor het afvoeren van lymfevocht, wanneer een deel van het lymfesysteem niet goed functioneert (Bijvoorbeeld bij stalbenen)
– Je kunt tape gebruiken om bepaalde spieren te ontspannen in rust
– Je kunt tape gebruiken om bepaalde spieren meer tonus te geven in rust
– Je kunt tape gebruiken tijdens training voor bepaalde prikkels en daardoor een betere beweging of beter lichaamsgebruik

Lymfe tape

Litteken tape